Sitter på tåget från Stockholm mot Göteborg, har arbetat några dagar hos Stockholms spiritualistiska förening och är nu på väg hem. Första hade jag två heldagars MCT-utbildning med SSF:s styrelse och igår så förrättade jag en Ljusbärarandakt hos dem. Unde

Läs mer

Samvete 

Sitter på tåget från Stockholm mot Göteborg, har arbetat några dagar hos Stockholms spiritualistiska förening och är nu på väg hem. Första hade jag två heldagars MCT-utbildning med SSF:s styrelse och igår så förrättade jag en Ljusbärarandakt hos dem. Under varje andakt brukar det finnas med någon form av inspirationstal, igår blev grundtemat samvetet eller rättare sagt vårt dåliga samvete. För visst är vi många som då och då få dras med det dåliga samvetet för att tid och ork inte räcker till. För att vi inte hanterade en situation bättre, för vi uttryckte oss galet – för i efterhand vet vi ju alltid hur vi skulle hanterat situationen bättre eller exakt hur vi borde uttryckt det hela istället för såsom vi gjorde.

Vi gör alltid så gott vi kan, för hade vi kunnat göra det bättre eller på ett annat sätt i stunden så hade vi gjort det. Det dåliga samvetet fyller ingen positiv funktion enligt mig mer än att det dränerar oss på energi. När vi själva skapar ett tillstånd där vi tillåter vårt dåliga samvete blir som en energitjuv, så innebär det bara att vi får ännu mindre ork. Vi får mindre tid efter som vårt dåliga samvete faktiskt stjäl tid som vi kunde förvaltat på något annat sätt. Nu tror jag att det dåliga samvetet är ett tidtypisktillstånd som inte alltid är så lätt att ta sig ur då många av oss sitter fast i samtidens ekorrhjul. Vilket leder lått till att vi i detta tillstånd skyller på omständigheterna eller andra personer för att lätta på vårt dåliga samvete, men det är bara en väldigt tillfällig lösning för snart knackar det dåliga samvetet åter på vår dörr. Dess brutala maktövertag tar oss tillfånga och känslostyr oss in i en fångenskap. Lek med tanken att du är tillfångatagen av en någon, vad skulle du då göra? En del skulle kanske kapitulera och kännas sig maktlösa och känna att det är ingen idé att göra något i denna hopplösa situation. Medan andra skulle göra allt för att bli befriade, kämpa emot och finna fram till lösningar som leder till frihet. Så frågan är hur befriar vi oss från det dåliga samvetet, när tid och ork inte räcker till? Hur tar vi oss ur ekorrhjulet som styr över vår tillvaro?

Inse att du utifrån nuet och dess situation så gör du så gott du kan, för detta sänker inte din energi utan kan rent av vara energigivande. Om du inte lyckas med det så försök till en början att åtminstone hålla dig neutral till situation, för det är inte energidränerande. Skyll inte på situationen utan istället fråga dig vad du kan göra åt situationen? Du är inte maktlös utan det ligger i dina händer att skapa en förändring. Så använd energi du slösar på att ha dåligt samvete istället finna fram till innovativa lösningar. När du finner lösningen så kanske du inte kan göra förändringen direkt, men många gånger räcker det att finna fram till lösningen och vet hur man ska ta sig an förändringen för att så smått eliminera det dåliga samvetet helt och hållet. En bra början är också att sluta skylla på andra personer, för i ditt liva är det du som bär ansvaret och att skylla på andra personer är endast ett sätt att försöka smita undan från sitt eget ansvar. Helt enkelt ta makten över ditt liv och vad du gör med det. Jag har i livet skyllt många gånger på situationen och på andra, och trots att jag vet hur meningslöst det är så kan det hända att jag gör det fortfarande, men jag kommer snabbt på mig och säger till mig själv att jag bär ansvaret för mitt liv – så vad ska du göra åt det här Hasse Nyander? Jag kanske inte alltid kan förändra på direkten, vilket skulle passat min personlighet väldigt bra men jag kan alltid ändra mitt förhållningsätt som hjälper mig på vägen, vilket spar på min energi som jag behöver till att göra själva förändringen.

Vi drabbas ibland av dåligt samvete för något vi gjort eller sagt, men återigen så gjorde vi det bästa vi kunde just då. Vi är som människor inte perfekta och det innebär att vi kommer göra fel genom livet. Egentligen finns det ingen anledning till dåligt samvete eller ånger utan det viktiga är i dessa lägen att vi tar lärdom av vad som skedde och hur vi skulle vilja gjort det istället. För att förhoppningsvis nästa gång agera på ett annat sätt eller uttrycka mig på ett sätt som för mig känns bättre. Visst kan det i dessa situationer finnas lägen då man behöver få be om ursäkt eller be om förlåtelse. Gör det direkt och låt inte det dåliga samvetet dräner den energi du behöver för att bemöta denna person. Att samvetets röst ropar inom dig kan vara i stunden bra, för den påvisar något och ger dig en möjlighet till lärdom och förändring, men det är en stor skillnad på att lyssna på sitt samvete och att ha dåligt samvete. ❤

Du gör alltid ditt bästa, hade du kunnat göra bättre så hade du gjort det. - Dalai Lama

Namasté ❤
Hasse Nyander