Foto Bibbie Friman Första dagen på jullovet och definitivt en skön dag tillägnad att bara vara hemma i min borg, som ligger i Göteborgs hjärta - Vasastan. För faktum är att vi bor på en fantastisk plats och i en lika fantastisk lägenhet. Känner tacksamhe

Läs mer

සතුටින්-Tacksam-Grateful 

Foto Bibbie Friman


Första dagen på jullovet och definitivt en skön dag tillägnad att bara vara hemma i min borg, som ligger i Göteborgs hjärta - Vasastan. För faktum är att vi bor på en fantastisk plats och i en lika fantastisk lägenhet. Känner tacksamhet till detta varje dag och vet att alla inte är förunnade detta. Men jag tänker inte skriva om de som inget har såsom jag gjorde nyligen i ett annat blogginlägg, utan om tacksamhet. ❤

Vi säger många gånger att vi är tacksamma, men jag undrar ibland om vi verkligen förstår hur mycket vi har att vara tacksamma över. Inklusive mig själv så tar vi mycket för givet, före vi vet inte hur det är att vara utan det förrän det tas ifrån oss. En liten efter tanke … vad vore det värsta som skulle kunna tas ifrån dig? Först och främst kommer troligtvis de flesta tänka på nära och kära, även då vi vet att dessa endast är till låns så vill vi inte att de tas ifrån oss. Men vi vet inte hur det är att vara utan dem förrän det sker, så vi bör leva utifrån att de endast är till låns och visa dem stor tacksamhet så mycket vi kan. Sedan jag var barn trodde jag min värld skulle rasa samman om min pappa togs ifrån mig, men den dagen var jag tacksam att jag fått ha honom som pappa så länge och var redo att släppa taget och låta honom gå. 1991 togs min vän Tommy ifrån mig två månader innan han skulle fylla 25 och den gången rasade verkligen min värld samman. Vad vill jag säg med det är att man vet aldrig hur det är att förlora något förrän det sker. ❤

Mitt hem är min borg och för de flesta av oss är det självklart att ha ett hem där vi kan känna trygghet och vila. Vi kan ha synpunkter på det ena och det andra, men vi har ett hem med väggar, tak och golv. De allra flesta av oss får äta oss mätta varje dag även om det kanske inte alltid är gourmé mat. Dess två saker är för många av oss så självklara att det svårt att veta hur det skulle vara om de togs ifrån oss. Känner ett stort privilegium att ha tillgång till detta i mitt liv. Jag har varit bostadslös, men aldrig hemlös. Jag har inte alltid kunnat köpa hem den mat jag önskat, men jag har heller aldrig behövt gå hungrig till sängs. Detta kan ge mig en innerlig skön känsla av tacksamhet. Jag älskar att ha ett fint hem och äta god mat, men egentligen är allt det grädden på moset, vilket också är något att tänka på i sin tacksamhet. Så lätt att ta saker förgivna tills de tas ifrån oss. ❤

När jag 2008 blev svårt hjärtsjuk kan man ju tro att högst på prioriteringslista var att bli frisk, men jag kan inte säga att det var det – viktigare var att få känna mig välmående och levande. Så jag vet att i ett sjukdomstillstånd kan man känna stor tacksamhet till de bra dagarna, för alla dagar är inte bra när man är svårt sjuk. Idag anser jag mig som frisk, jag har mina krämpor och små problem som de flesta, men jag kan känna stor tacksamhet till att det endast är små krämpor. Kanske kommer de för att påminna mig om att vara tacksam, för jag vet hur det känns när det friskatillståndet tas ifrån dig. Så visst kan jag gnälla att jag är trött, att jag har ont … men mitt i gnället känner jag en oerhörd tacksamhet. Under den tid jag var som sjukast bad jag aldrig Gud att hjälpa mig, men jag bad varje dag till Gud att vara med mig och kände stor tacksamhet till den närvaron. Under tiden som jag var svårt sjuk så låg jag på avdelning 38 på Sahlgrenska för transplantationsutredning. En kväll när nattsköterskan kom in så frågade hon hur vi mådde, utan att jag tänkte mig för så sa jag: Hade det varit sämre hade vi varit döda. Men det var inte min tur och jag känner stor tacksamhet att fortfarande får vara en del av det fysiska livet och dess utmaningar. ❤

Att få ha sina nära och kära, ett hem, mat och vara en del av livet – Vad mer kan vi begära? ❤

සතුටින් - Tacksam - Grateful ❤

Namasté ❤
Hasse Nyander