Jag har många gånger skrivit om att andlighet är en livsstil, likaledes vill jag nu påstå att antiinflammatoriskt är en livsstil. Det är lätt att tro att antiinflammatorisk enbart handlar om kost och att ändra sin kost, men det finns ett helhets tänk i de

Läs mer

En livsstil 


Jag har många gånger skrivit om att andlighet är en livsstil, likaledes vill jag nu påstå att antiinflammatoriskt är en livsstil. Det är lätt att tro att antiinflammatorisk enbart handlar om kost och att ändra sin kost, men det finns ett helhets tänk i detta. I sin grund handlar det om att ändra bettendemönster och likväl sin livsstil. För allt som är stressande och ger stress skapar inflammation i kroppen.

Det finns tre kostrar som jag personligen mått väldigt bra av, för jag tror att vi även måste se till vår egen aspekt vad mår jag bra av? De tre kostarna är stenålderskost, LCHF och antiinflammatoriskkost, men ingen har gett den effekten som det gett mig när jag börja se den antiinflammatoriska kosten som en helhet – en livsstil.
Förutom att ändra matvanor till att äta så mycket antiinflammatorisk som möjligt och undvika inflammatorisk kost, så handlar det då att se över sin stress och lägga in en livsstil som reducerar stress.
Innan jag fortsätter vill jag påpeka att den kortvariga stressen som får oss att agera snabbt och effektivt är inte farlig, utan det är den långvariga stressen som är ohälsosam. Den kortvariga går vi ur och går ner i varv rent biokemiskt när inte detta stresspåslag längre behövs, den långvariga finns där mer eller mindre hela tiden och vi klarar inte att gå ner i varv och således kör vår biokemi på full fart, vilket i längden skapar inflammation i kroppen.

Så mitt tips till er är att börja ändra era kostvanor pö om pö, för blir det för nitisk och jobbigt så kan det i sig bli stressande och således skapa inflammation. Min egen erfarenhet är att blir det för jobbigt lägger jag av efter en tid och helt enkelt struntar i det. Då är det bättre att köra lite halvt om halvt och bli bättre och bättre på de nya matvanorna. Vissa vanor försvann utan jag ens tänkte på dem som ett steg i mot en antiinflammatorisklivsstil. Det var först när jag började läsa om antiinflammatoriskkost som jag förstod detta. Så där jag är idag har varit en process på flera år.

I dessa steg gick mina ändrade matvanor och då var jag från början inte medveten om antiinflammatoriskkost som jag redan påpekat. Började bli mer och mer medveten om att köpa ekologisk mat, till en början framförallt grönsaker och frukt. Idag är 90% av vår mat ekologisk. Slutade helt med halvfabrikat, idag lagas i princip all mat jag lagar från grunden. Började äta mindre av potatis, pasta, ris, etc. I det fjärde steget började läsa om antiinflammatoriskkost och blev mer och mer intresserad av den. I detta skede började jag även se över vilka råvaror som var antiinflammatoriska och vilka som var inflammatoriska. Det första jag började utesluta var socker. Sen att minska ännu mer på kolhydrater. Minska på gluten. Använder väldigt lite mjölkprodukter, så det smör och grädde som jag brukar har jag låtit vara kvar. Jag äter inte 100% antiinflammatorisk utan försöker vara så antiinflammatorisk som möjligt. Gillar tanken om att vara 80% antiinflammatorisk och tillåta 20% inflammatoriskkost, det passar mig bra, men känn efter vad som är rätt för dig.
När jag började ta del av antiinflammatorisk som en livsstil, så såg jag att den tankegången fanns redan med mig, men jag har blivit bättre och medvetnare på det planet. Min förhoppning är att med tiden bli ännu bättre på det. ❤️

Denna livsstil handlar som sagt var om att eliminera stress, då inte den kortvariga den behövs. Jag försöker verkligen tänka att jag hinner det jag hinner. Ser till att var ute i god tid, så jag inte måste stressa. Undviker att tvinga mig till något jag inte vill, för det kan ge stress men det är inte alltid det fungerar när jag ska samverka med andra människor – framförallt i relation till våra närmaste.

Den stora och viktiga del i det hela som jag ser det är att ha ett aktivt liv där jag tillgodoser mig sådant som min kropp och själ mår bra av. Vilket också är aktiviteter som är lugnande och balanserade, ger fokus och ork. Jag kommer räkna upp en del som jag har med i min livsstil, så kan ni se om något av det passar er, men ni kan också se vilka likande aktiviteter som ni skulle kunna föra in i er livsstil. God sömn A och O Andningsövningar Meditation Träning Yoga Mindfulness Mentalträning Promenader, framförallt då med Laban (hund) Prioritera sådant som gör mig glad och ger energi Målar, skriver, helt enkelt tillgodoser min kreativitet Arbetar med det jag älskar att göra Ber tacksamhetsbön varje kväll Läser skönlitteratur och faktalitteratur Tar tid på mig när jag lagar mat Försöker äta långsamt, tugga väl och njuta av maten Är medveten om hur jag tänker och hur jag uttrycker mig. Ord och tankar är energi som även de kan skapa stress och obalans Att vara ödmjuk inför livet och andra Respektera mig själv och allt levande Träna tålamod och medkänsla Listan ovan skulle kunna bli hur lång som helt, men frågan är mer hur din antiinflammatoriska livsstil ut? Vad eliminerar stress i din tillvaro och vad mår du bra av att göra?

Mens sana in corpore sano stod det på min skol t-shirt när jag började på Per Brahe gymnasium – en sund själ i en sund kropp.
Låt dig inspireras och framförallt hitta fram till vad som passar dig. Ni kommer märka att det råder delade åsikter i detta ämne, en del tycker si och andra så. Blev själv väldigt förvirrad till en början, ända tills jag började känna efter vad som kändes bra för mig. Tror inte på fanatism i något sammanhang inte heller detta sammanhang. För det ska vara gott att leva annars kan det kvitta.

Den litteratur som jag personligen uppskattat mest i ämnet är Maria Borelius ”Hälsorevolutionen” som jag varmt rekommendera er att ta del av. För det är ingen bok man bara läser utan man tar del av Marias upplevelser och tankar för att skapa sig en egen uppfattning som leder till insikter. ❤️

Namasté
Hasse Nyander