Ibland känns det verkligen som om livet gick i repris - som ett snarligt scenario dök ur det förgångna. Min spontana reaktion i vanliga fall skulle vara - vad missade jag då? Vilken möjlighet tog jag inte eller kanske inte ens såg? Men denna gång är det i

Läs mer

Livsplan 

Ibland känns det verkligen som om livet gick i repris - som ett snarligt scenario dök ur det förgångna. Min spontana reaktion i vanliga fall skulle vara - vad missade jag då? Vilken möjlighet tog jag inte eller kanske inte ens såg? Men denna gång är det inte så, det är ett likartat läge igen, men det handlar inte om vad jag missade. Istället vad lärde jag mig sist, vad kan jag ta med mig för erfarenhet från då in i nuets situation. Vad är min empiriska kunskap från då? Vilka möjligheter till lärdom och utveckling finns dolt i detta så snarlika skede?

1995 - gick jag in i den berömda väggen, vilket blev för mig ett uppvaknande. Det var dags att ta i tu på allvar med den andliga sida av mig som alltid funnits där. Här började en medveten resan mot ett medvetet och upplystplan. Här startade en helt ny era i mitt liv – en transformation in i det existentiellas sfär.

2008 - jag visste sedan våren att jag till hösten skulle bli sjuk, så när jag på hösten fick diagnosen Dilaterad kardiomyopati var jag på sätt och vis förberedd. Men jag var inte förbered på att det tillsynes från början skulle se ut som om jag inte skulle överleva. Det visade sig dock med tiden att jag blivit sjuk för att leva för att bli mer levande. Via min blogg på den tiden mätte jag varje dag hur levande jag kände mig utifrån en skala från 1 till 10. Att vara levande inte bara överleva blev en viktig insikt via detta förlopp.

2012 – here we go again. Haft återkommande hjärtflimmer, som tillslut inte vill gå över i sinus via elkonventering utan återkommer relativt direkt. Blir hemskickad med höjda medicindoser, flimmer och tillkommande biverkningar i väntan på en ablation. Efter två veckor orkar jag inte mer utan tar en ambulans in till Sahlgrenska. Mår så dåligt av biverkningar och är allmänt trött. Kommande dag orkar hjärtat mer eller mindre inte att pumpa längre, så jag hamnar på thoraxintensiven där de för in en pump via ljumsken som skall hjälpa och avlasta hjärtat.

Kan inte låta bli att undra vem som skrev manuset till mitt liv som Hasse. En snabb blick mot vänster och möter min egen spegelbild. Jäkla drama Queen är det första jag tänker, att du alltid ska slå på den största trumman. Kunde du inte för en gång skull nöjt dig med att klinga lite nätt i en triangel. Men med den insikten så finns det inga att skylla på mer än mig själv. Fast det handlar mer om att ta ansvar för situationen och varför jag skrev in detta i manuset om mig. För enligt min existentiella livsfilosofi så skapar vi en livsplan innan vi inkarnerar.

Nu är jag sedan en tid åter på kardiologen, vilket i sig är ett tecken på att jag mår bättre. Mina värden blir bättre för varje dag och nästa vecka kommer de operera in en heartmate 3, en pump som kommer hjälpa hjärta att pumpa ut blodet i kroppen. Vilket kommer få mig att funka och må fysiskt mycket bättre framöver. Tack och lov är det inga större fel på huvudet även om det kanske kan verka så ibland. Känner mig som en vältränad elitsoldat på det planet, vilket inte innebär att jag inte går in och ur känslor. Utan mer att jag har kunskaper, insikter och verktyg att hantera dem, för att kunna kanalisera dem till något bra och lärorikt. ❤️

När jag var hjärtsjuk 2008 bloggade jag varje dag väldigt öppet och utlämnade, min gräns gick vid att inte lämna ut nära och kära. Jag tänker inte blogga på det sättet denna gång, även om det kommer dyka upp ett blogginlägg då och då. Men jag ser och känner att de denna gång kommer ta en helt annan form och komma att uttrycka sig på ett annat sätt.

Jag känner starkt att detta skede handlar om att visa att jag hantera det jag lärt mig från 95 till nu. Att mina åsikter och insikter inte endast är sådant jag lär ut eller föreläser om. Ser redan klart och tydligt hur jag senaste tiden utmanats på detta och även innan jag hamnade på Sahlgrenska.

Även om jag känner till planerna för framtiden och dess olika ingrepp, så har jag allt annat än facit i hand för framtiden. Det enda jag egentligen vet att detta kommer ta tid och jag kommer utmanas ordentligt. Jag får dag och för dag, moment för moment och nu är det momentet skall nå fram till nästa veckas operation.

Namasté ❤️
Hasse Nyander
,