Jag har skrivit många gånger om Lucia genom åren, så jag gör det igen. Lucia betyder den lysande/ljusbärerskan. Hon föddes i en rik familj på Sicilien, som lite dog hennes far och hon fostrades av sin mor. Redan som liten lär hon avlagt ett kyskhetslöfte,

Läs mer

Lucia 
Jag har skrivit många gånger om Lucia genom åren, så jag gör det igen. Lucia betyder den lysande/ljusbärerskan. Hon föddes i en rik familj på Sicilien, som lite dog hennes far och hon fostrades av sin mor. Redan som liten lär hon avlagt ett kyskhetslöfte, vilket ingen visste om.

Modern lovade bort hennes, men Lucia lyckade skjuta upp förlovningen. Modern insjuknade i blödarsjuka och Lucia övertalade henne att de skulle vallfärda till Catania och helgonet Agatas grav. När de kom fram lär Agata uppenbarat sig för henne och undrat varför hon bad henne om något som Lucia kunde utföra själv. Lucias tro botade modern och modern lovade att inte gifta bort henne. Men friaren blev kränkt och angav Lucia för kejsarens ståthållare som förföljde kristna. Hon lär har rivit ut sina ögon sänt dem till friaren, men Guds moder gav henne ett par nya.

Lucia blev arresterad och torterades men förlorade inte sin tro på Gud. Hon dömdes till att bli glädjeflicka på en bordell. Hon uppges då ha sagt att då hon inte gav sig frivilligt skulle hennes kyskhet vara dubbelt värd. När hon skulle åka genom staden till bordellen på ett spann bakom oxar, fryste spannet fast i marken och gick inte att rubba. De hällde då kokande olja på henne men hon blev inte skadad. I sin desperation körde någon svärdet genom halsen på henne och inte heller då dog hon. Hon levde ända tills någon kom för att ge henne den sista smörjelsen.

Hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller en dolk och ett sår i halsen. Hon kan också hålla två ögon på ett fat, vilken åsyftar legenden att hon före sin död rev ut sina ögon och sände dem till sin trolovade. Som attribut har hon dessutom en palmkvist och en oljelampa eller ett ljus i handen.

Det moderna Luciafirandet, med Lucior med ljus i håret, är faktiskt inte inspirerat från en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna, utan det är för att skänka lite ljus i en tid av mörker. Men legenden säger ändå för att kunna ta så mycket mat som möjligt i sina händer satte hon ljus på huvudet.
Intressant att se ursprunget för våra traditioner och sägnen bakom dem. Även om det finns flera varianter just runt Lucia så är detta en av dem,

Viktigaste allt är för mig är att hon står för den som lyser upp i mörkret och världen behöver enligt mig många som gör det. För endast ljuset kan skingra mörkret i annat fall blir man av mörkret. Vi behöver Ljusbärare 365 dagar om året, vilket också ledde till att jag namngav mitt företag till Ljusbärare en gång för länge sedan.

Traditioner kommer och traditioner går, så de är hela tiden i förändring och så lär de vara framöver också. Kan bara reflektera över de traditionella förändring som skett under min livstid … eller snabbt kasta en tanke angående detta från vikingatiden till nu.

Jag kan också se hur jag antog nya traditioner i och med att jag för över 20 år sedan började röra mig i spiritualistiska sammanhang. Inom The Church of Good Will skapas hela tiden nya traditioner, utan att vi kanske tänker på det så har vissa företeelser blivit till tradition och fler lär bli. En av dessa traditioner är att vi alltid delger på Lucia vem som blivit årets Ljusbärare. Traditioner finns för att skapa gemenskap oss människor emellan inte för att de skall huggas in i sten.

Förändring är spännande, kreativt och utvecklande.

Namasté
Hasse Nyander