Var rädd om dig, något många säger i all välmening och framförallt till en som mig som har varit svårt sjuk. Men det handlar inte endast om att vara rädd om sig själv, utan likväl att inte vara rädda för livet. Jag ser det som en ständig balansgång mellan

Läs mer

Var rädd om dig! 

Var rädd om dig, något många säger i all välmening och framförallt till en som mig som har varit svårt sjuk. Men det handlar inte endast om att vara rädd om sig själv, utan likväl att inte vara rädda för livet. Jag ser det som en ständig balansgång mellan att vara rädd om sig och att inte vara rädd för livet. Att leva fullt ut är inte självklart för alla och kanske skrämmande, både för en del som varit just svårt sjuka och de som låter sig hindras av andra orsaker.

Jag dog inte 2008 då jag var svårt hjärtsjuk fast oddsen var små att jag skulle överleva, men jag överlevde inte för att gå omkring och vara rädd utan för att leva - leva livet fullt ut. Vilket jag gör mitt bästa för att leva upp till. Är inte rädd för döden, den kommer när den kommer. Men jag skulle tycka att det var fruktansvärt att vara döende och inte levt livet fullt ut. Många tycker säkerligen att jag i vissa fall är dumdristig, men jag tänker leva till jag dö - inte dö och vänta på att livet ska ta slut.

På en cancergala på 80-talet sjöng Lillbabs ”jag ska leva till jag dör”, även om jag då förstod hennes andemening så kände lite märkligt med detta musikval i sammanhanget. Men idag förstår jag det fullt ut, för vad i livet kan vara viktigare än att leva till man dör?

Personligen har jag hellre ett kortare och innehållsrikt liv, än ett långt och meningslöst. Det sägs att på dödsbädden brukar de flesta inte ångra vad de gjort utan vad de inte gjorde. Mitt motto har länge varit att jag inte tänker ligga där och känna att jag inte gjorde det jag ville av mitt.

Det fanns en tid då jag hade svår migrän och vågade knappt vistas i vårsolen, för det kunde ge migränanfall. När jag hade gått in i väggen våga jag ibland inte gå ut för rädslan att få panikångest. Första tiden efter min hjärtsjukdom var jag oroligt att falla ihop när jag var utomhus. Mina rädslor hindra mig att leva livet fullt ut. Idag har jag tagit lärdom av dessa skeden och tänker inte låta något hindra mig från att ta del av livet och leva det fullt. Även om det ibland innebär i andras ögon att jag inte är rädd om mig själv.

Var inte rädd för att leva livet fullt, låt inte dina rädslor hindra dig. ❤️

Namasté
Hasse Nyander