Behovet av att trycka ner någon eller vilja göra någon illa, är ett tecken på att just den personen inte mår bra i sig själv. För en del har detta blivit en överlevnadsstrategi för att för stund kännas sig lite mer välmående. En ohållbar strategi som bara

Läs mer

Må alla må väl ... 

Behovet av att trycka ner någon eller vilja göra någon illa, är ett tecken på att just den personen inte mår bra i sig själv. För en del har detta blivit en överlevnadsstrategi för att för stund kännas sig lite mer välmående. En ohållbar strategi som bara utmynnar i att man mår sämre och sämre. Vilket ger ett ökat behov av att trycka ner och göra andra illa.

En del inser kanske inte ens att de mår dåligt, andra vill inte ta det till sig fastän de inser det. Men det finns endast en utväg ur detta gissel - insikten om att jag mår dåligt. För att sedan kunna gå till orsaken och bearbeta det hela. Allt styrs av en orsak och verkan – så när man sedan mår bar i sig själv finns inte längre behovet av att vilja trycka ner någon eller göra någon illa. Orsaken är bort och då också dess verkan.

Detta är ganska självklart för de flesta av oss, men trots det inte alltid så lätt att hantera i situationen. Det händer ofta att jag tar bort länkar på Facebook för att en del får en nervärderande ton mot andra i inlägget. I sociala medier kommer dessa icke välmående personers agerande ofta till uttryck, som det vore enklare att bete sig illa då man inte står öga med den man sårar. Jag vet att dessa personer mår dåligt, men har inte lusta att låta det går ut över andra i inlägget.

Jag möter ofta klienter som har problematiker med att någon beter sig på detta sätt i deras omgivning. Lätta att förstå att personen i fråga mår dåligt, inte alltid lika lätt att hantera hur det påverkar mig. Jag ser dock en positiv effekt många gånger av att samtal om att den personen inte mår bra och i grunden är det synd om honom/henne.

Jag har också märkt mitt eget förhållningssätt till dessa icke välmående individerna. Förr när jag var väldigt känslig så tog jag väldigt illa vid mig. Mitt fokus låg helt på vad de gjorde, vad de hade gjort mig. Kroppen gick in i försvarsställning och ville ha upprättelse. Idag förhåller jag mig genom att det inte bekommer mig, utan mitt fokus hamnar på dem och vad som får dem att bete sig så här. Tycker kanske inte synd om dem utan mer att jag har en förståelse och insikt till att deras beteende utgår från att de inte mår bra i sig själva.

Det finns många som inte mår bra, men låt inte det gå ut över dig. Det är deras problem och det är upp till dem att ta itu med sin tillvaro.

Må alla må väl, må alla vara lyckliga ...

Med kärlek ❤
Hasse Nyander